середу, 6 січня 2010 р.

Цікава інформація про волосся

Волосся - це прикраса будь-якої людини, і, щоб вони виглядали добре, їх треба берегти. Щоб зберегти волосся, потрібно знати, що вони собою представляють.

Волосся на 3% складаються з вологи, і на 97%-з білка. Білкових речовин - кератин, збагачене сіркою, мікроелементами (залізом, міддю, цинком, хромом, марганцем) і вітамінами (А, В, Р, С, Т).

Волосся бувають декількох видів:
довгі (голови, бороди, вусів, в пахвами, на статевих органах) - це найміцніші волосся.
щетинистий (брови, вії, волосся в носі і в зовнішньому слуховому проході);
пушкових (на шкірі обличчя, тулуба, кінцівок).

Частина волосся, вільно розташована над шкірою, називається стрижнем, а частина, схована в товщі шкіри, - коренем волоса. Корінь закінчується розширенням - волосяний цибулиною. У цибулині відбувається зростання волосся. З сполучної тканини в волосяну цибулину вдається волосяний сосочок, що несе судини, що живлять цибулину.

Стрижень волосини складається з трьох шарів. Серцевина волосся називається мозковою речовиною, в ній містяться ороговілі клітини. Мозкова речовина відсутня в пушкових волоссі і на інших кінцях волосся. Основну масу волосся складає його коркову речовину, що складається з витягнутих, щільно прилягають один до одного клітин, що містять пігмент - барвник. Пігмент може бути рудим, жовтим і чорним, а поєднання цих кольорів створює індивідуальний колір волосся. При відсутності пігменту волосся виглядають білими. Зовнішній шар волосини - кутикула, шкірка - представлений плоскими ороговілі клітинами, які, розташовуючись в один шар, налягають один на одного на зразок черепиці.

Коренева частина волосся розташована в волосяному мішечку, що відкривається на шкірі невеликим розширенням. У шкірний фолікул приблизно на межі зовнішньої і середньої третини волосся впадає вивідних проток сальних залоз. Волосся забезпечені гладкими м'язами, що мають вид стрічки, одним кінцем за допомогою короткого сухожилля прикріпленою до компактному шару дерми, іншим - до місця нижче впадіння гирла сальної залози. Скорочуючи, м'яз піднімає волосся і, стискаючи при цьому сальну залозу, сприяє виділенню її секрету.

Ріст волосся у людей відбувається циклічно. Цикл триває роками, потім на кілька місяців наступає період відпочинку, після чого старі волосся випадає і настає новий цикл. Найшвидше росте волосся на голові (за 3 дні - близько 1 мм), повільніше всього на бровах. Окремий волосся живе в середньому від декількох місяців до 6 років. Вії живуть від 3 до 5 міс., Пушкових 7-10 міс. Вважається нормальним, якщо на добу на голові випадає від 30 до 50 волосся.

У міру росту волосся сосочок запустівають, клітини цибулини зроговілому, при цьому цибулина перетворюється на волосяну колбу, схожу на перевернутий ялинову шишку. Якщо на кінці випало волосся є колос, то це свідчить про нормальному вигляді випадіння і про те, що волосся здоровий. Якщо при висмикуванні в корені волосся є розчленування або виїмка, значить, волосся патологічно змінений. Таке волосся ломки, зростання їх слабкий, при появі на поверхні шкіри вони обламуються. Колбовідний волосся випадає при фізіологічній зміні волосся, на його місці ростуть нове волосся залишився або новоствореного сосочка. При захворюваннях волосся цей процес відсутній, і волосся випадає остаточно.

Волосся росте на всьому тілі, за винятком долонь і підошов. У дорослої близько 100 000 волосся, і їх кількість залежить від кольору. У рудих волосся самі густі, але їх менше, ніж у брюнетів. Найбільше волосся у блондинів - приблизно 150 000. Волосся у чорношкірих найбільші з усіх, можуть бути в 3 рази товще, ніж світлі. Розташовуються волосся на голові нерівномірно: більше їх на маківці, менше на скроневої частини і у лоба.

Здорові волосся зазвичай міцні і пружні. Волос можна розтягнути на 1 / 5 його довжини, і після цього він повертається до свого стану. За міцністю вони порівнянні з алюмінієм і здатні витримати навантаження від 100 до 200 р. Волосся володіють гігроскопічністю, тобто здатні вбирати вологу. Вони досить стійкі до впливу неміцних кислот, але погано переносять лужні склади.

Для людини воно відіграє велику роль. По-перше, вони є чудовою прикрасою, що дозволяє підкреслити чарівність, приховати недоліки, і, по-друге, вони виконують ряд важливих функцій - волосся оберігають голову від перегрівання і від переохолодження. Пушкова волосся беруть участь у дотик, вії захищають очі, волосся в носі і вухах затримують пил.