четвер, 11 березня 2010 р.

Пілінг - Загальна інформація

Пілінг (від англ. To peel - очищати, знімати шкірку) - процес видалення клітин епідермісу, при необхідності з проникненням до дерми, за допомогою різних методів для вирішення будь-яких косметичних проблем.
Хімічний пілінг - це прискорення, активізація природного ошелушіванія і хімічна шліфування шкіри за допомогою спеціальних речовин.
ПО ГЛИБИНІ ВПЛИВУ Розрізняють
1. Поверхневий пілінг - діє на рівні рогового шару епідермісу (гліколевая, молочна, азелаїнова, саліцилова, фітіновая кислоти, трихлороцтової (ТСА, в концентраціі10-15%), ретиноїди, розчини Джесснера. Пилинг з АНА-кислотами, особливо гліколевої, є найбільш глибокими серед поверхневих.
2. Серединний пілінг - доходить до базального шару епідермісу і діють на рівні дермоепідермального бар'єру (ТСА-пілінг, фенол, дермабразія мікрокристалічна, лезерна корреція, саліцилова кислота 30%).
3. Глибокі пілінги - доходять до рівня ретикулярної дерми (феноловий пілінг).
МЕТОДИКА ЗАСТОСУВАННЯ:  включає декілька етапів, послідовне і ретельне виконання яких визначає успіх процедури: 
1) очищення і знежирення шкіри;
2) нанесення кислоти на шкіру (власне пілінг);
3) нейтралізація кислоти;
4) постпілінговий догляд.
 
Загальна інформація: ANA (α-гідроксікіслоти, або «фруктові» кислоти) - група натуральних органічних кислот, що містяться у фруктах, цукровому очереті, кислому молоці і вино. Використовуються лікарями дерматокосметології вже протягом 50-ти років. 
Одні з найпопулярніших інгредієнтів в косметичних продуктах. Чи здатні впливати на стан шкіри на молекулярному, клітинному і тканинному рівні. Найбільш поширеними АНА є гліколевая, молочна, лимонна, яблучна, винна. При нанесенні на шкіру АНА надають відлущувальному, зволожуючий, протизапальну, освітлюються і антиоксидантну дію, а також стимулюють синтез колагену і глікозаміногліканів в шкірі.
Отшелушивающая дію АНА пояснюється їх здатністю послаблювати зчеплення (когезії) клітин-корнеоцітов в роговому шарі. У відповідь на посилене лущення відбувається активація поділу клітин базального шару (в самій нижній частині епідермісу, приєднуючись до дермі, розташовується так званий зародковий шар, він же базальний. Саме тут відбувається зародження нових клітин, що забезпечує процеси регенерації епідермісу).
Зволожуючу дію на шкіру АНА надають завдяки прискоренню відновлення епідермісу. Відомо, що на поверхні кератиноцитів знаходиться комплекс вологоутримуючі молекул, або натуральний зволожуючий фактор - NMF (від англ. Natural moistening factor). Найбільш виражений NMF в молодих клітинах. У старих рогових лусочках NMF деградує. Прискорене поділ клітин базального шару та швидке злущування рогових лусочок призводить до того, що в шкірі підвищується вміст функціонально активного NMF.
Посилення синтезу глікозаміногліканів і колагену відбувається за рахунок стимулюючої дії АНА на фібробласти шкіри. Ще одне пояснення дії АНА на синтез міжклітинної речовини дерми дає теорія стресу. Хімічний опік шкіри є сильним впливом стресових, у відповідь на яке відбувається активація захисних систем шкіри. Це призводить до мобілізації внутрішніх ресурсів, посиленню репаративної активності клітин шкіри, посиленню синтезу життєво важливих молекул. Безліч людей, благополучно пережили опіки (у тому числі термічні) - краще підтвердження даної теорії.
Таким чином, під дією АНА епідерміс стає тоншим, а дерма потовщується. Роговий шар стає більш пружним і еластичним, а на шкірі розгладжуються дрібні і середні зморшки.
Також АНА-кислоти сприяють руйнуванню меланіну, чим викликають освітлюючий ефект, забезпечують зменшення гіперпігментації.
Найважливіший принцип лікування - "не нашкодь". Одна з основних переваг піілнга з АНА - безпека і нешкідливість.

АНА-препарати розроблені з урахуванням різних типів шкіри і містять різні органічні кислоти.

Гліколева кислота - міститься в цукровому очереті, зеленому винограді. У ряді АНА має найменшу молекулу, тому легко проникає через епідермальний бар'єр і надає найбільш виражений ефект.
- Має здатність зменшувати гіперпігментацію;
- Знижує гіперкератінізацію;
- Розгладжує дрібні зморшки, покращує колір обличчя;
- Нормалізує метаболізм клітин епідермісу і дерми, омолоджує шкіру;
- Відновлює структуру колагену і еластину в дермі: шкіра підтягується.
Молочна кислота - міститься в кислому молоці, виноград. Має виражену гідратірующім (зволожуючим) і кератолітичну (отшелушивающим) дією.
Яблучна кислота - міститься в багатьох фруктах, особливо багато в яблуках та помідорах. Крім відлущувальному дії, стимулює клітини, підсилюючи клітинний метаболізм.
Винна кислота - міститься у вільному або етеріфіцрованном вигляді в зрілому винограді, старому вини. Має отшелушивающим, відбілюючим і зволожуючу дію. Має приємний запах старого вина.
Лимонна кислота - міститься в плодах цитрусових. Має найвищою молекулярною масою з усіх перерахованих АНА. Надає на шкіру відбілюючий вплив, який посилюється в присутності винної кислоти. Має антиоксидантні і бактерицидні властивості.
Саліцилова кислота - бета-кислота, що містить фенольних групу. Не є АНА, однак часто використовується в комбінації з фруктовими кислотами для посилення ексфоліації (відлущування). Міститься у вигляді ефірів в корі берези і листках гаультеріі. Має вираженими антисептичні, протигрибковими і кератолітичну властивостями.

Сила дратівної дії на шкіру косметичних препаратів, що містять ANA, не залежить прямо від концентрації кислоти, але залежить від її кислотності (рН) і може бути докорінно змінена шляхом зміни їх рН. Так, засіб, що містить всього 2% АНА з рН 1,4 більш активно, ніж засіб з 30% АНА і рН 4,0.

Наприклад, багато торгові марки пропонують продукти з вмістом кислоти 80%, і навіть - 90%! Будь ласка, ставтеся грамотно і виважено до такої інформації. Якщо б у таких препаратах дійсно було «90% кислот» - вони негайно викликали б найсильніший хімічної опік! Але цього не відбувається! А все тому, що в таких продуктах, насправді, знаходяться не кислоти в чистому вигляді, а їх буферні розчини! Так, засіб з 80% АНА і рН 4,5 «слабшою», ніж засіб з 8% АНА і рН 1,3. Так що подібні препарати роблять лише мінімальний і короткочасний естетичний ефект. Інформація ж про те, що «продукт містить 80-90% кислот» є маркетингової і спрямована на підсвідомість людини: потенційний клієнт повинен спокуситися «великим відсотком» активного інгредієнта і, відповідно, зробити свій вибір на користь даного продукту.

рН - водневий потенціал - вказує на рівень кислотності (лужності) речовин і позначається цифрами від 0 до 14. Чим менше значення рН, тим вище кислотність.
Речовина з рН від 7,1 і вище є лугом.
Речовина з рН 7,0 нейтрально.
Речовина з рН від 7,0 вниз за шкалою до «0» - кислотою.
Природна кислотність нормальної здорової шкіри коливається в межах від 4,1 до 6,1.

Науково доведено, що між рН гліколевої кислоти, її вплив на швидкість відновлення епідермісу і ступенем подразнення шкіри існує самий тісний зв'язок. При рН нижче 3,0 кислота надає більш помітний стимулюючий ефект, але також і досить високий ступінь подразнення шкіри. Остання легко усувається правильно підібраним послепілінговим препаратом.

Показання для всіх форм хімічного пілінгу:

Юнацький вік: 
- Жирна проблемна шкіра (себорея);
- Акне (гіперкератінізація, закупорка пір);
- Гіперпігментація, в т. ч. веснянки;
- Профілактика та догляд за контагіозний молюск;
Молода вікова група (25-35 років):
- Профілактика фотостаріння;
- Профілактика і лікування папілловірусной інфекції;
- Дуже суха шкіра (відчуття стянутості, почервоніння, огрубіння і / або лущення);
- Постакне (збірне поняття, що об'єднує комплекс стійких змін шкіри, що є наслідком довгостроково існуючої висипу угрів та себореї, а також маніпуляцій, що проводяться для лікування цих захворювань. До постакне відноситься: розширення пор; нерівномірна текстура шкіри; рубці;
застійні плями; поствоспалітельная гіпер-і депігментація; стійка еритема та розширення капілярів);
Середня і старша вікова група (40 і більше років):
- Підготовка до глибокої дермабразії і шкірно-пластичних операцій;
- Розтяжки, рубці, шрами;
- Омозолелості, іхтіоз;
- Гіперпігментація (хлоазми і старечі плями);
- Профілактика та корекція косметичних дефектів шкіри (зморшки, складки, що в'яне шкіра).

Протипоказання для всіх форм хімічного пілінгу: 
- Травми в області нанесення пілінгу; 
- Попередні лазерні або механічні пілінги (хімічний пілінг проводять, якщо пройшло не менше шести місяців);
- Вагітність;
- Важка і дуже важка ступінь вугровій хвороби - папулопустулезная стадія;
- Герпес в активній фазі;
- Атопічний дерматит;
- Демодекоз - гостра стадія;
- Хронічна кропивниця;
- Високі фототипу (від 4-го до 6-го; тобто від смаглявих людей середземноморського типу, - Греція, Туреччина, до дуже смаглявих і темних, - африканці);
- Розацеа і велика кількість запалених судин;
- Бородавки;
- Прийом препаратів із вмістом роакутана (припинення прийому подібних препаратів повинно відбутися за 6 місяців до процедури пілінгу);
- Шкіра атрофічний, тонкішою в результаті вікових змін (хроностареніе);
- Нещодавнє проходження курсу хіміотерапії, курсу гормональної терапії для лікування акне;
- Онкозахворювання шкіри, невуси.


Професійна косметика Kaetana