неділя, 27 грудня 2009 р.

Зміна шкіри.

 Подивіться на шкіру дитини. Вона як наливне яблучко - гладка і рум'яна. Здорові діти не знають, що таке "суха" або "жирна" шкіра, і як би вони не кривився, жодної зморшки на шкірі не залишається. Їх не хвилюють набряки і мішки під очима. І волосся у них блискучі, м'які і пухнасті. Що ж відбувається у дорослих, чому їхня шкіра і волосся так швидко втрачають свою красу? Що заважає їм зберегти шкіру, як у 5-7-річну дитину? 

Усе пов'язано з тими закономірними циклічними процесами, які відбуваються в організмі в цілому, у всіх органах і системах, в тому числі і в шкірно-волосяного покриву. До 12-14 років у хлопчиків і дівчаток починають активно функціонувати ендокринні статеві залози. Починається пубертатний період. Він характеризується значним посиленням синтезу жіночих та чоловічих статевих гормонів. Саме ці гормони роблять основний вплив на активність клітин шкіри і волосся, на роботу сальних і потових залоз. Так, чоловічі статеві гормони (андрогени), що виробляються не тільки у чоловіків, але і у жінок, викликають посилення синтезу шкірного сала. Саме ці гормони, а не шоколад і солодощі, як багато хто вважає, призводять до того, що шкіра на обличчі стає жирна, з'являються комедони ( "чорні крапки"), а потім і запальні елементи (гнійнички). Юнацькі акне - не настільки нешкідлива захворювання, як багато хто вважає. У пам'ять про нього на шкірі залишається розширені пори та рубці. Саме тому дуже важливо вчасно звернутися за консультацією до дерматолога. Індивідуально підібрана терапія допоможе зупинити запальний процес і запобігти утворенню пігментних плям і рубців.

А коли починається процес старіння шкіри? Це відбувається набагато раніше, ніж багато припускають: рубіж припадає на 25 років. Саме в ці роки починаються процеси уповільнення ділення клітин, шкіра стає більш тонкою, сухою, зменшується її пружність і еластичність, з'являються зморшки, пігментні плями, розширені капіляри. Дуже багато чинників визначають швидкість старіння організму в цілому, в тому числі і шкіри. Це спадковість, гормональні зміни, захворювання внутрішніх органів. Існують причини, що викликають передчасне старіння шкіри. До них належать надмірна інсоляція (сонце, опромінення в солярії), куріння, косметичні препарати, стреси. Все це сприяє утворенню величезної кількості вільних радикалів (агресивні молекули, що ушкоджують клітини, структурні білки шкіри - колаген, еластин).

Які заходи профілактики старіння шкіри можна порекомендувати?
Правильний косметичний догляд дозволить відновити бар'єрні функції шкіри, запобігатиме зневоднення, зробить шкіру гладкою та еластичною. Будь-який догляд починається з правильного очищення. Для очищення шкіри не можна використовувати мило: воно дуже агресивно знежирює її, видаляючи захисні ліпіди, які перешкоджають випаровування води з поверхні шкіри. Краще використовувати міцелловие розчини, а для жирної шкіри - гелі або пінки. Категорично не можна застосовувати скраби - вони викликають пошкодження захисного шару шкіри, приводячи до вираженого зневоднення. Більш ефективним і безпечним пілінгом є гомажі, ферментативні пілінги. До складу крему обов'язково мають входити антиоксиданти - це ті речовини, які инактивируют вільні радикали, оберігаючи шкіру від пошкодження і, отже, від старіння. Вираженої антиоксидантного активністю володіють коензим Q, вітаміни Е, С, А, біофлавоноїди, фітоестрогени. Протягом дня для додаткового зволоження шкіри можна наносити термальну воду.
Косметичні процедури: ультразвукова чистка обличчя, косметичний масаж, мікрострумова терапія, хімічні пилинги, фотоомолоджування, мезотерапія, ін'єкції токсину ботулізму і введення мікроімплантов.
Всі перераховані вище методики досить ефективні, але вони надають тільки локальне вплив. Однак старіння - це ж не тільки обличчя, шия і декольте. Дуже важливо щоб всі системи та органи нормально функціонували. Тому новим напрямком у лікуванні та профілактиці старіння є системна anti-age терапія. Основою її є прийом всередину полівітамінних комплексів, препаратів на основі сої, а в ряді випадків використовується гормонозамісну терапія.

Необхідність системного застосування комплексних препаратів пов'язана з тим, що повністю ліквідувати дефіцит необхідних вітамінів тільки зовнішнім нанесенням будь-якого "чудо-крему" неможливо. Більша частина активних компонентів не зможе проникнути в глибокі шари шкіри. Системний прийом препаратів дозволяє кожну клітинку шкіри забезпечити вітамінами у кількості, необхідній для її нормального функціонування, що дозволить хоча б трохи, але призупинити процеси старіння.