неділя, 27 грудня 2009 р.

Гіалуронової кислота

Ера вивчення гіалуронової кислоти (hyaloid (скловидний) & uronic кислота) почалася в 1934 р., коли Карл Мейер і Джон Палмер вперше виділили цю полісахарид з склоподібного тіла бичачого очі, представивши усьому світу чарівну природну молекулу з універсальними властивостями. Дуже проста первинна структура включала лише два Сахариди: D-глюкуроновою кислоту і DN-ацетилглюкозамін, які з'єднуються між собою по черзі і тим самим утворюють первинне дісахарідное ланка. Вторинна структура представлена у вигляді спірально закрученою стрічки з великим внутрішнім простором. Третинна структура це формування в тривимірному просторі довільних клубків, які здатні легко міняти свою конфігурацію, що і визначає гелеву консистенцію водних розчинів гіалуронової кислоти (ГК). Крім структурних властивостей, ГК має унікальні хімічними характеристиками.

Поліаніонів характер її первинної ланцюга може пов'язувати велику кількість молекул води (в залежності від довжини ланцюга до 1000 молекул води на одну молекулу ЦК), формуючи при цьому високогідратірованную гелеву матрицю. Крім води ГК пов'язує інші електроліти і утворює фізіологічно комфортне мікро оточення для клітини. Таким чином, ГК стала основною молекулою міжклітинної матриксу в організмі хребетних. Подальші вивчення матричних властивостей цього універсального полісахариду, показали, що він придатний для створення штучних біологічних середовищ.

Перші клінічні випробування були проведені в кінці 60-х, групою хірургів-офтальмологів. До кінця 70-х був випущений перший препарат Na-гіалуронат (NIF-NaHA) - Healon ®, (Biotrics, Inc, Arlington) з молекулярною вагою 2-3 млн.Да. В даний час є вже більше десятка препаратів з різним молекулярною вагою, в'язко-еластичними властивостями і концентраціями для застосування при хірургічних втручаннях в офтальмології.

Потім сфера застосування ЦК була розширена. Всередині суглобове введення ГК при артритах показало свою високу ефективність, що призвело до появи цілої серії препаратів Artz ® (Seikegaku) (18,19 глава 23), Hyalgan ® (Fidia) (20,21), і Synvisc ® (Genzyme / Wyeth) (22-24).

В естетичній медицині застосування ГК почалося в 80-х роках. Компанія Q-Med Inc. (Швеція). Випустила препарат на базі перехресно зшитою ЦК (hylan B) високої молекулярної ваги (2-3 млн.Да) під комерційним назвою Restylane ®. ГК була отримана методом бактеріальної ферментації і запатентована компанією під назвою NASHA. Препарат був призначений для заповнення дефектів м'яких тканин. Проведені у Швеції, а потім у США клінічні дослідження показали високу ефективність і безпека застосування гелю hylan B.

Потім гель hylan B став використовуватися для корекції голосових зв'язок, а також для відновлення спроможності сфінктера сечового міхура. Крім заміщення м'яких тканин гель hylan B виявився ефективним у профілактиці утворення спайок в післяопераційну періоді.

В Америці Genzyme Corp. вивела на ринок препарат під торговою назвою Hylaform ®. Він був отриманий із півнячих гребінців і представляв собою понад високомолекулярних (5-6 млн.Да) перехресно зшиту ЦК (hylan A).

Наприкінці минулого століття компанія Fidia представила новий клас препаратів на базі хімічно немодифікованими гіалуронат Na, у вигляді в'язко-еластичного гелю - препарат IAL SYSTEMтм. Проведені вченими компанії дослідження обгрунтували новий напрямок у застосуванні ГК. Цей напрямок базувалося на здатності ГК взаємодіяти з рецепторами клітини і запускати процес самовідновлення тканини (регенерація). Так з'явилася поняття біоревіталізація, що за короткий час стала широко використовуватися в відновної медицини та косметології.

Початок нового століття ознаменувався появою нових технологій і продуктів. Серед них особливе місце зайняли ефіри ГК кислоти. Технологія HYAFF ® (Fidia, Inc, Італія) дозволила отримувати ефіри ГК з різними спиртами. Кінцевий продукт був водонерозчинних і дозволяв виробляти нитки, листи і різні графти для заміщення хряща, кістки та шкіри. Після технології HYAFF ® компанія представила технологію АСР ®, яка формувала внутрішні ефірні зв'язку (між карбоксильні і гідроксильних груп сусідніх ланцюгів ГК без участі стороннього хімічного агента). Ця технологія дозволила отримати в'язко-еластичний гель, який добре зарекомендував себе при застосуванні після ортопедичних, внутрішньопорожнинних, гінекологічних та ендоскопічних оперативних втручань (Hyaloglidе ®, Hyalobarrier ®). Крім цього отриманий продукт виявився ефективним і для регенерації шкіри як пролонгованої біоревіталізатора IAL SYSTEM ACP ®.

Гіалуронотерапія вже успішно використовується в офтальмології, хірургії, ортопедії і артрології, гінекології, отоларингології. Перспективними напрямками є пульмонологія, трансплантологія, кардіологія, аутоімунні захворювання, гіпоксичні стану. Але на сьогоднішній день основна спрямованість досліджень - це онкологія і регенерація (повне відновлення структури і функції органів і тканин).

У світовій медицині гіалуронотерапія вже зайняла своє вагоме місце. Але в Україні загальмедичні спеціальності її фактично не застосовує, тому і в освітніх програмах для лікарів не викладається, що призводить до незнання і не розуміння предмета. Косметологія і естетична медицина навпаки широко використовує у своїй практиці препарати ГК. Але дефіцит фундаментальних знань у лікарів (а вони вчилися, як лікарі загальномедичних спеціальностей) іноді призводить до неповного розуміння можливостей і особливостей призначення та застосування препаратів на базі ГК.

Препарати на основі ГК використовувані в естетичній медицині.

Класифікація:
Препарати рідкої нативної ГК для мезотерапії.
В'язко-еластичні гелі нативної ГК для біоревіталізаціі.
В'язко-еластичні гелі ефіру ГК для біоревіталізаціі.
Препарати перехресно-зшитою (низького ступеня стабілізації) ГК для створення гідрорезервів.
Препарати перехресно-зшитою (середнього та високого ступеня стабілізації) ГК для заповнення дефектів м'яких тканин.

Препарати для мезотерапії на основі ГК.
Даний клас препаратів використовує в основному транспортну функцію ГК. Ця властивість ГК вже добре вивчена. Базується на тому, що ГК може включати у свою структуру як дрібні молекули (вода, електроліти) так і досить великі молекули. Сполучаючись з мембраною клітини, ГК забезпечує цільову доставку речовини до клітин. Крім того, препарати для мезотерапії виробляються з нативної ЦК, яка крім зволожуючого властивості має і пряму стимулюючу дію, опосередкована через рецептори на клітинній мембрані. Але дане вплив занадто короткострокове (не більше доби), що не дозволяє отримати скільки-небудь значимий пролонгований ефект з одного боку, а з іншого боку за цей час фібробласти не встигнуть синтезувати значуще кількість колагену та ГК. Це відбувається через те, що рідка форма ГК після ін'єкції в дерму, перерозподіляється за всім обсягом дерми і кожна молекула препарату доступна для руйнуючої дії гіалуронідази.

Малюнок: Гіалуронідаза відразу руйнує всю введену ГК.

Катаболізм ГК в дермі дуже інтенсивний, тому протягом доби вся ГК препарату буде зруйнована. Частина олігасахарідов зв'яжеться з рецепторами клітин, але більша частина виведеться через лімфатичну систему.

Рідка форма препарату необхідна для інших цілей. Вона дозволяє змішувати ex temporo рідку ГК з іншими активними інгредієнтами в різні коктейлі. Ефективність впливу мезотерапевтіческого коктейлю буде залежати саме від інших активних інгредієнтів, а не від ЦК.

Концентрація ГК в препаратах від 1% до 3,5%, але в готовому коктейлі 0,5-1%. Середній молекулярна вага <900 кДа.

Техніка введення переважно папульная. Напаж не зовсім відповідна техніка, тому що має на увазі, що значуща частина препарату залишиться на поверхні шкіри. З огляду на вартість якісних препаратів ЦК, вона буде дуже не економічною. Лінійні техніки не застосовуються зовсім з урахуванням їх не доцільності.