пʼятницю, 8 січня 2010 р.

Термотерапія

Термотерапія використовує найбільш приємний для організму людини фізичний фактор - тепло. Воно діє м'яко і розслабляючи, але робить при цьому універсальний лікувальний вплив, не викликаючи побічних реакцій. Так, термотерапія володіє заспокійливим, болезаспокійливу, протизапальну та антисептичну дію, сприяє утворенню в організмі біологічно активних речовин, що допомагає в комплексному лікуванні захворювань більшості органів і систем організму.

Термотерапія використовує тепло природних і штучних джерел: вологе тепло водяних ванн, зігрівальні компресів, лікувальних грязей, і сухе тепло грілки, інфрачервоної лампи, парафіну, суховоздушная і електросветових ванн. Для більш глибокого прогрівання термотерапія використовує високочастотні і надвисокочастотні струми.

Термотерапія викликає місцеві і загальні реакції організму. Перші виявляються в поліпшенні крово - і лімфообігу. Під впливом тепла розширюються кровоносні судини, що приводить до гіперемії та підвищення температури шкіри. Це супроводжується прискоренням процесів обміну, утворенням біологічно активних речовин, посиленням процесу регенерації, розсмоктуванням продуктів тканинного розпаду. Все це обумовлює протизапальний, знеболюючий і розсмоктуючий ефект термотерапії. Загальні реакції пов'язані з рефлекторним впливом термотерапії на нервову, серцево-судинну, ендокринну системи організму. При загальному нагріванні відбувається збільшення частоти пульсу і дихання, зниження артеріального тиску, збільшення потовиділення, розширення просвіту бронхів, підвищення моторної функції органів шлунково-кишкового тракту.

У цілому термотерапія знімає напруження і втому, покращує стан емоційної сфери, підвищує захисні сили організму при стресових розладах, зменшує больовий синдром при травмах та захворюваннях м'язів і суглобів. Тому термотерапію можна застосовувати при захворюваннях багатьох органів і систем організму. Термотерапія знайшла своє місце і в естетичній медицині, особливо в лікуванні целюліту, ожиріння та захворювань шкіри. Найчастіше застосовуються грязьові та парафінові обгортання з термоодеялом, і апарати для теплового масажу обличчя, голови і тіла.

Грязьові і парафінові обгортання, і термоодеяло використовують ефект сауни на все тіло або його частина, посилюючи проникнення активних речовин всередину шкіри. Термообертиваніе дозволяє домогтися зменшення обсягів тіла, сприяє виведенню токсинів з організму і поліпшує мікроциркуляцію крові, а найголовніше, допомагає боротися з целюлітом, нормалізує тонус шкіри і поліпшуючи її зовнішній вигляд. Термотерапію в лікуванні целюліту можна поєднувати з будь-якими косметичними процедурами. Електричні термоелементи застосовуються для локальної термотерапії, під час якої відбувається доставка тепла конкретно до хворого органу або ділянки шкіри. Вони складаються з джерела живлення і нагрівального елементу, температура якого встановлюється індивідуально. Тепловий випромінювач під час процедури термотерапії водять по оброблюваної поверхні - лікувальний ефект від нагрівання проявляється у вигляді зниження болю, зменшення спазму м'яза, поліпшення кровообігу, що часто застосовується перед такими косметичними процедурами, як масаж, міостимуляція і ультразвукова терапія.

Термотерапія шкіри голови відновлює втомлені, мляві, руда волосся, лікує дуже суху і надто жирну шкіру голови, а також лупа - разом з олійними екстрактами лікувальних трав, для сухого волосся з кремоподібні масками, для жирного волосся - з глиняними масками. Під дією тепла всі лікувальні речовини глибше проникають в тканини, зміцнюючи і відновлюючи волосся по всій довжині, додаючи блиск і еластичність, сприяючи оздоровлення та очищення шкіри голови.

І, напевно, сама знайома методика термотерапії - традиційна баня. Вона підвищує захисні сили організми і уповільнює процеси старіння. Процедура передбачає розігрів під впливом температури близько 80 градусів і вологої пари. Баня відмінно поєднується з іншими процедурами - наприклад, поживними і зволожуючими масками, пілінгом, насичують шкіру мінералами, масажем, який сприяє очищенню організму від шлаків, і контрастним впливом холодної води, що має тонізуючий ефект.