середу, 6 січня 2010 р.

Догляд за секущімяся волоссям

Січуться волосся називаються так тому, що кінчики їх розщеплені. Вони легко ламаються, плутаються і виглядають тьмяним. Особливо страждають на це довге волосся - волосся довжиною понад 30 см неминуче починають розшаровуватися на кінцях, не витримуючи впливу численних зовнішніх чинників. При такій довжині захисний шар колія волосся, кутикула, руйнується, внаслідок чого структура внутрішнього шару волосся, кортикальний шар і Медуллій, розшаровуються, рогові лусочки "розкуйовджулася" і не туляться до стовбура волосся, як їм належить для блиску. Найчастіше це зачіпає кінчики волосся, однак, волосся може сіктися і по всій довжині. Як правило, пошкоджені кінчики січеться волосся досягають 2-3 см, крім того, вони світліше, ніж інші волосся.

Січуться волосся з'являються після частої хімічної завивки і фарбування, використання лужного мила і гарячого фена, постійного зіткнення з гострою гребінцем і сильного вигоряння на сонці і морському вітрі - всі ці чинники ведуть до пересушування волосся, втрати природного мастила і вологи. Тривале носіння одного виду зачіски, кінський хвоста або начосом, і проділу також провокує ламкість волосся і сприяє утворенню січеться волосся.

Січеться волоссю можна допомогти, було б бажання. Для початку, замість звичайних, користуйтеся лікувальними поновлюючими шампунями з лецитином, вітаміном B5, екстрактом ромашки, липового цвіту, м'яти, паростків пшениці, і купіть дерев'яні або пластикові щітки з великими рідкими зубцями. А кінчики волосся захистить особливий крем або бальзам для січеться волосся, які втирають у кінчики після мятья волосся і не змивають. Крем або рідина покривають волоски як би захисною плівкою і в той же час відновлюють їх зсередини. М'які рослинні протеїни, що містяться в таких засобах, заповнюють розриви у кінчиках січеться волосся, а пиво, кератину і хна зміцнюють волосся, не роблячи їх важкими. Захист січеться волоссю створять і щотижневі маски для волосся з мигдального або оливкової олії, що наносяться за 30 хвилин до миття, з якими можна провести і легкий масаж шкіри голови. Але січуться кінчики іноді потрібно зістригали (приблизно кожні 6-8 тижнів, а якщо волосся довге - не рідше одного разу на місяць), і краще за все робити це в перукарні гарячими ножицями, які "запаюють" кінчики січеться волосся.

Народна медицина радить лікувати січуться волосся теплими компресами, що проводяться 2 рази на місяць перед миттям волосся. У шкіру голови втирають реп'яхова чи будь-яке рослинне, злегка підігріте масло. Обгортають голову целофаном, а потім теплим махровим рушником. Через годину промивають волосся шампунем і прополіскують трохи підкисленою лимонним соком водою. Для споласківанія січеться волосся можна використовувати і настої липи, м'яти перцевої, аптечної ромашки і листя берези. Для компресів підійде також наступний рецепт: ретельно розмішати 1 жовток з соняшниковою (оливковою) олією, медом, порошком хни, коньяком - всі компоненти беруться по 1 чайній ложці. Можна втирати в шкіру голови теплу кисле, і потім надіти шапочку. Через півгодини ще раз втерти кисле, і вимити голову м'яким шампунем. При подальшому догляді за січеться волоссям потрібно користуватися тільки феном з прохолодним дією і забути про різні плойка і термо-бігуді. Не можна розчісувати мокрі або вологі волосся, щоб не розтягувати їх. Расческа повинна бути дерев'яною, з рідкими зубчиками. Зазублені шпильки також можуть призвести до пошкодження волосся.

Січуться волосся потребує посиленої захисту від сонця і вітру, холоду і дощу. Закріплюють лаки та муси також не допоможуть відновитися січеться волосся, оскільки містять висушують алкоголь. Якщо не можете відмовитися від забарвлення волосся, вибирайте фарбувальні засоби з лікувальним ефектом, які добре зволожують і живлять волосся, роблячи їх гарними і блискучими. А от від хімічної завивки волосся січуться явно повинні відпочити якийсь час. Так як сухими волосся може зробити і відсутність правильного харчування та здорового способу життя, варто звернути увагу й на це. Січеться волосся допоможуть - активний рух, міцний і тривалий сон, відсутність солодкого і жирного в раціоні, і наявність у ньому ж овочів і фруктів, горіхів і зелені. Чиста вода в достатній кількості просто необхідна для підтримання водного балансу організму в цілому і волосся зокрема. Нагорода за всі труди й обмеження - копиця м'яких і блискучого волосся цілий рік.